Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Libya’da Tasavvufî Hayat (Senûsiyye Tarikatı)

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 42, 160 - 166, 31.12.2020

Öz

Kadir Özköse tarafından doktora tezi olarak hazırlanan eser, Libya menşeli Senûsiyye tarikatını ele almaktadır. Ülkemizde konuya ilişkin özgün bir çalışmanın olmayışı ve Senûsî hareketinin Milli Mücadele’mize sağladığı doğrudan katkı Özköse’yi bu alana yönelten en temel iki faktör olmuştur. Her ne kadar Libya ile ülkemiz arasında coğrafi bir yakınlık söz konusu değilse de din, kader ve kültür birliği, Afrika araştırmalarını cazip hale getirmekte, bölgede son iki asırda zuhur eden siyasal ve sosyal hareketlerin tasavvuf orjinli olması da siyaset-tasavvuf ekseninde özgün bir çalışmaya gerekli kılmaktadır. Son olarak batılı araştırmacıların sömürge düzenlerine hizmet etmek gayesiyle yaptıkları ve askeri raporlar halinde devletlerine sundukları Afrika özelinde yapılan objektiflikten uzak, ısmarlama ve İslam dünyasının zararına çalışmalara mukabele etme ihtiyacını da ifade etmeliyiz. Yani Afrika üzerine yapılacak iyi niyetli ve objektif çalışmalar, batılıların yaklaşımlarının aksine Afrika’yı İslam tarihinin beyaz sayfaları haline dönüştürme gayesine matuftur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Hamit Demir

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 27 Mayıs 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 21 Sayı: 42

Kaynak Göster

Chicago Demir, Hamit. “Libya’da Tasavvufî Hayat (Senûsiyye Tarikatı)”. Tasavvuf İlmi Ve Akademik Araştırma Dergisi 21, sy. 42 (Aralık 2020): 160-66.

Tasavvuf İlmi ve Akademik Araştırma Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.