Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ MÜZİK BÖLÜMLERİ ÖZEL YETENEK SINAVLARININ İNCELENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 1, 80 - 106, 04.07.2023

Öz

Güzel Sanatlar Fakülteleri, toplumun sanatsal kalkınmalarına katkıları olabilecek, Türkiye ve dünya ile ilgili sosyal, kültürel, sanatsal gerçeklerin bilincinde müzik bilimcileri, araştırmacılar, teknoloji uzmanları kısaca sanat insanları yetiştirmek adına, verdiği sanat eğitimi açısından oldukça önem taşımaktadır. Nitelikli ve donanımlı öğrencilerin yetiştirilmesi açısından bu kurumlarda eğitim alacak olan öğrencilere uygulanan özel yetenek sınavları son derece önemlidir. Bu araştırmanın amacı; uzman görüşleri doğrultusunda Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü özel yetenek sınavlarının değerlendirilmesidir.
Bu araştırmanın evrenini Türkiye’deki Güzel Sanatlar Fakülteleri Müzik Bölümlerindeki öğretim elemanları, örneklemini ise Dokuz Eylül Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümlerindeki toplam 30 öğretim elemanı oluşturmaktadır.
Araştırmada verilerin toplanması için araştırmacı tarafından bir anket geliştirilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel işlemlere tabi tutulmuş ve yüzde (%), frekans (f) değerleri verilmiştir.
Bu bulgular yorumlanarak sonuçlara ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda öneriler sunulmuştur.

Kaynakça

  • GÜNAY, Edip (2006), Müzik Sosyolojisi, İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
  • KARASAR, Niyazi (1998), Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım Ltd. Şti.
  • KORKMAZ T., Olcay (2011), Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümleri Özel Yetenek Sınavlarının İncelenmesi ve Değerlendirilmesi, Malatya: İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • UÇAN, Ali (1996), İnsan ve Müzik İnsan ve Sanat Eğitimi, Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
  • SAN, İnci (1985), Sanat Eğitimi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 3.Basım.
  • YILDIRIM, Cemal (2000), Bilim Felsefesi, İstanbul: Remzi Kitapevi, 9. Basım
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sanat Tarihi, Teori ve Eleştiri (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Olcay Korkmaz

Prof. Dr. A. Metin Karkın

Yayımlanma Tarihi 4 Temmuz 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Korkmaz, O., & Karkın, P. D. A. M. (2023). GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ MÜZİK BÖLÜMLERİ ÖZEL YETENEK SINAVLARININ İNCELENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. İnsanat Sanat Tasarım Ve Mimarlık Araştırmaları Dergisi, 3(1), 80-106.