Book Review
BibTex RIS Cite

Wadah Khanfar, İlk Bahar: Hz. Peygamber’in (s.a.v.) Hayatına Dair Stratejik ve Siyasi Bir Okuma, İstanbul: Vadi Yayınları, 2020, 511 s.

Year 2021, Volume: 11 Issue: 2, 219 - 226, 15.06.2021

Abstract

Yazarın kitabın adına İlk Bahar adını vermesinin Tunus’ta 10 yıl önce “ekmek, onur ve özgürlük” sloganıyla başlayan ve kısa sürede pek çok Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkesini etkisi altına alan “Arap Baharı” ile doğrudan bir ilişkisinin olup olmadığını bilmiyoruz. Buna dair kitabın herhangi bir bölümünde açık ifadeler olmasa da yazarın, son iki asırdır bir yönüyle kara kışı (!) yaşayan ve bahar arayışında olan Müslüman toplumlara Hz. Peygamber’in (s.a.v.) stratejileri ve uygulamaları üzerinden bahara ulaşmak üzere bir yol haritası çizme gayreti dikkati çekmektedir. Bu gayret, İslam tarihçiliğinin zirve isimlerinden birisi olan Muhammed Hamidullah tarafından daha önce yüksek sesle dile getirilmiştir. Nitekim Hamidullah, Müslümanların son asırda yıkılan imparatorlukları, önderliğini kaybettikleri ümerası ve itibarını yitirdiği ulemasının bıraktığı boşluğun yerine ulus-devletlerin kuruluşunda Hz. Peygamber’in rol modelliğinde devletin hukukunda İslam hukukunu, siyaset ve idare uygulamalarında İslam’ın siyasi ve idari ilkelerini, eğitim sisteminde İslam eğitim sistemini, iktisadi kararlarında ise İslam iktisadının ilkelerini merkeze alarak yönetimlerini inşa etmelerini teklif etmiştir. Bu hususta ulus-devlet hâline gelen İslam ülkelerine üst yapılar olarak Uluslararası Fakihler Cemiyeti ve Yüksek Hîlâfet Konseyi teklifinde bulunmuştur

Year 2021, Volume: 11 Issue: 2, 219 - 226, 15.06.2021

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Political Science, Religious Studies, Religion, Society and Culture Studies
Journal Section Book Reviews
Authors

Abdulkadir Macit

Publication Date June 15, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 11 Issue: 2

Cite

APA Macit, A. (2021). Wadah Khanfar, İlk Bahar: Hz. Peygamber’in (s.a.v.) Hayatına Dair Stratejik ve Siyasi Bir Okuma, İstanbul: Vadi Yayınları, 2020, 511 s. İnsan Ve Toplum, 11(2), 219-226.