Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2019, Issue: 33, 361 - 390, 30.04.2019

Abstract

Vaktinden Önce Yapılan Tasarrufların Fıkhî Hükümlere Etkisi (Aile Hukuku Özelinde)

Year 2019, Issue: 33, 361 - 390, 30.04.2019

Abstract

İnsan aceleci ve sabırsız bir karakter yapısına sahip olarak yaratılmıştır. Bu karakter, tasarrufları neticesinde ortaya çıkabilecek muhtemel sonuçlar hakkında derin ve analitik düşünmeyi, aklı selîm ile hareket etmeyi engellemekte, hakkaniyet ölçülerinin çiğnenerek itidâlin yok olmasına; kişinin idrak ve anlayışının kısmen ya da tamamen ortadan kalkmasına neden olmaktadır. Bu yüzden aceleciliğin insanın hataya düşmesine ve pişman olmasına sebep olan olumsuz bir yönü bulunmaktadır. Oysa insana teennî/sükûnet ile hareket etmesi tavsiye edilmiştir. Bu karakter yapısının bir tezahürü olarak insan, vaktinden önce bir takım tasarruflarda bulunarak kanun koyucunun koymuş olduğu bir yasağı ihlal etmekte, bu yüzden de çeşitli müeyyidelerle karşı karşıya kalabilmektedir. İnsanın aceleci davranması, elde etmek istediği hak ya da menfaatten mahrum olmasına sebep olabilmektedir. Nitekim Mecelle’de bu husus “Kim bir şeyi vaktinden evvel isti’cal eylerse mahrumiyetle muâteb olur” (md. 99) şeklinde düzenlenmiştir. İslam hukukunun pek çok farklı alanında bu kaidenin uygulandığı görülmektedir. Bu çalışmada vaktinden önce yapılan tasarrufların aile hukuku özelinde fıkhî hükümlere yansımaları ele alınmıştır. Öne çıkan örnekler üzerinde aceleciliğin doğurduğu mahrumiyetlerle ilgili yaklaşımlara değinilmiştir.

The Effect of Early Dispositions on the Fiqh Provisions (In the Context of Family Law)

Year 2019, Issue: 33, 361 - 390, 30.04.2019

Abstract

Man was created with a hasty and impatient character structure. This character prevents deep and analytical thinking and appealing to the common sense concerning the probable outcomes of its initiatives and causes the destruction of moderation by overriding equity measures and the partial or total disappearance of an individual’s comprehension and understanding. Therefore, hastiness has a downside, which leads the individual to be mistaken and to repent. Yet, human was advised to act with teennî/tranquility. As a manifestation of this character structure, individual breaks a ban imposed by the legislator by making an untimely disposition of something and thus may be faced with various sanctions. Individual’s hasty behavior may lead to his or her deprivation of the right or interest he wishes to obtain. Hence, this is expressed as “Whosoever hastily usurps something, he shall be deprived of it” in the Ottoman Civil Code, the Mejelle. It is observed that this precept is applied in many different fields of Islamic law. In this study, reflections of untimely dispositions on the Islamic family law were discussed. Approaches related to the deprivation caused by hastiness were addressed based on the prominent examples.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Religion, Society and Culture Studies
Journal Section Research Articles
Authors

Adem Çiftçi

Publication Date April 30, 2019
Submission Date October 1, 2018
Published in Issue Year 2019 Issue: 33

Cite

APA Çiftçi, A. (2019). Vaktinden Önce Yapılan Tasarrufların Fıkhî Hükümlere Etkisi (Aile Hukuku Özelinde). İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi(33), 361-390.
AMA Çiftçi A. Vaktinden Önce Yapılan Tasarrufların Fıkhî Hükümlere Etkisi (Aile Hukuku Özelinde). İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. April 2019;(33):361-390.
Chicago Çiftçi, Adem. “Vaktinden Önce Yapılan Tasarrufların Fıkhî Hükümlere Etkisi (Aile Hukuku Özelinde)”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, no. 33 (April 2019): 361-90.
EndNote Çiftçi A (April 1, 2019) Vaktinden Önce Yapılan Tasarrufların Fıkhî Hükümlere Etkisi (Aile Hukuku Özelinde). İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi 33 361–390.
IEEE A. Çiftçi, “Vaktinden Önce Yapılan Tasarrufların Fıkhî Hükümlere Etkisi (Aile Hukuku Özelinde)”, İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, no. 33, pp. 361–390, April 2019.
ISNAD Çiftçi, Adem. “Vaktinden Önce Yapılan Tasarrufların Fıkhî Hükümlere Etkisi (Aile Hukuku Özelinde)”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi 33 (April 2019), 361-390.
JAMA Çiftçi A. Vaktinden Önce Yapılan Tasarrufların Fıkhî Hükümlere Etkisi (Aile Hukuku Özelinde). İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. 2019;:361–390.
MLA Çiftçi, Adem. “Vaktinden Önce Yapılan Tasarrufların Fıkhî Hükümlere Etkisi (Aile Hukuku Özelinde)”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, no. 33, 2019, pp. 361-90.
Vancouver Çiftçi A. Vaktinden Önce Yapılan Tasarrufların Fıkhî Hükümlere Etkisi (Aile Hukuku Özelinde). İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. 2019(33):361-90.