Research Article
BibTex RIS Cite

Gıda Ürünlerinde Helâl Ve Haramı Belirleme Yöntemi

Year 2012, Volume: 16 Issue: 1, 453 - 475, 15.06.2012

Abstract

Beslenme, insanın vazgeçilmez tabii
ve temel ihtiyaçlarından biridir. Beslenmenin temel unsuru gıda maddeleridir.
Allah kainattaki her şeyi insan için yaratmıştır. Ancak bazı maddelerin
kullanılmasına sınır getirilmiş, bazıları ise yasaklanmıştır. Bir maddenin
yasaklanmasının farklı sebepleri vardır. Bazıları sırf Allah yasakladığı için,
bazıları da insan sağlığına zararlı olduğu için yasaklanmışlardır. Bu makalede
yasaklanan gıda maddelerinin hangi kriterlere göre yasaklandığı ele
alınacaktır. 

The Method Of Determine The Lawful (Halal) And The Prohibited (Haram) In Footstuff

Year 2012, Volume: 16 Issue: 1, 453 - 475, 15.06.2012

Abstract

Nuorishment is one of the
unalienable and basic requirements of human. The basic elements of nurishment
are footstuff. Allah created everything that in universe for human. But the
using of some footstuff limited or forbitted by religion. There are different
reasons for forbitting and limiting. Some of them are prohibited by Allah
without mention any reason. These prohibition called Taabbudi in the literature
of İslamic law. And some of them are prohibited because of harmful. İn this
article, we will deal with the criterions which footstuff are prohibited
according to them.      

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Peer-reviewed Research Articles
Authors

Abdullah Kahraman

Publication Date June 15, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 16 Issue: 1

Cite

ISNAD Kahraman, Abdullah. “Gıda Ürünlerinde Helâl Ve Haramı Belirleme Yöntemi”. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 16/1 (June 2012), 453-475.